mandag den 4. juli 2011

Ned på knæ..

..og så ud og plukke ribs
Det er sommer, det er sol og for ganske nylig var det søndag. Nu da studier og teaterliv er lagt på hylden for en stund, har jeg måtte søge nye græsgange for sommeren. For få dage siden fandt jeg en (blandt mange for øvrigt, idet Grønnegade kollegiet er i besiddelse af en yndig oase) græsgang forbi en ribsbusk. Dagen var egentlig sat af til soldyrkning på den onde klinge sammen med min veninde, Signe, men så snart ribsbuskene begyndte at dukke op blev det gamle ur-kvinde-samler-instinkt pludselig vakt. Afsted gik sommerfødderne op i lejligheden efter opskrifter og tupperware, for nu skulle der sandelig skabes forråd til strenge tider. Proceduren til fremstilling af ribssaft er egentlig ganske enkelt, og I skal da ikke snydes for en gennemgang af processen.
Først plukkes en stor mængde ribs, og der går hurtigt sport i det.


Når man har samlet sit forråd skal bærene pilles af grenene og skylles grundigt. Herefter vejes de, så man ved, hvordan resten af opskriften skal hænge sammen, der skal nemlig en dl vand pr kg ribs med i gryden. Når ribs og vand er kommet i den store sorte gryde, skrues der op for blusset til alt koger, herefter småsimres i et kvarters tid. 

Mens der koges kan man passende finde en løsning til, hvordan sieriet skal foregå, når man som autentisk urkvinde naturligvis ikke har et moderne stativ til at klare det. Man må bruge hvad man har. Hos undertegnede blev det til et par gryder med udspændte viskestykker monteret med køkkenelastiker. Bærmassen hældes forsigtigt op i anordningen og så ventes og ventes der en times tid.

Når saften er løbet igennem, måler man væskeudbyttet, og det ryger endnu engang i gryden i selskab med 300 gram sukker pr liter. Så skal det koge op under omrøring og simre en fem minutters tid, efterhånden (eller til sidst - smag og behag) skummes væsken. Som rosinen i pølsenden puttes en teskefuld konserveringsvæske i drikken pr liter (evt. Atamon der findes i en lille gennemsigtig flaske, med en meget glad kineser på).
Hokus pokus efter fire timer kom der ca. 1,5 liter koncentreret ribssaft på flaske :)
I næste uge skruer vi op for sværhedsgraden og sætter ribssyltetøj på menuen. Hvor er det dejligt med ferie, der giver plads til at dyrke de gamle instinkter, og gør os i stand til at modstå en evt strejke hos Ribena.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar